5 asiaa jotka ovat helpottuneet internetin ansiosta

by Franco Wes
0 comment

Internet on alkujaan keksitty 1960-luvulla, mutta suurimmat harppaukset nähtiin 90-luvulla sekä 2000-luvun alussa. Internetistä on tullut osa jokaisen ihmisen arkea – harvassa on ne ihmiset, jotka elävät ilman nettiä. Tämän artikkelin agendana on esitellä viisi (5) asiaa, jotka ovat helpottuneet internetin myötä.

Oletko tullut ajatelleeksi, että Googlen kautta löytää kaiken mahdollisen – mutta ennen tieto tuli hankkia esimerkiksi puhelinluettelosta sekä lehdistä? Oletko ajatellut, kuinka nettipelit ovat historian valossa varsin uusi innovaatio? Uusimmat Kasinot tarjoaa lisätietoa pelaamisesta, jos se erityisesti kiinnostaa.

Mutta nyt siirrytään itse asiaan: eli kerromme 5 asiaa, jotka ovat helpottuneet internetin ansiosta.

1. Tiedon hakeminen ja etsiminen

Allekirjoittaneen mielestä internetin suurin anti on, että tiedon hakeminen on massiivisesti entisaikaa helpompaa. Internetistä voi etsiä mitä tahansa – ja lähes mihin tahansa kysymykseen sieltä myös löytyy vastaus.

Suosituimmat hakukoneet:

  • Google
  • Bing
  • Yahoo
  • Baidu
  • Yandex

Ennen internetiä käytettiin tietokirjallisuutta sekä asiantuntijoita. Nykyään esimerkiksi maailman 20 suurinta kaupunkia löytyy 5 sekunnin Googletuksella. Lettutaikinan reseptin löytää yhtä nopeasti netistä – keittokirjaa ei tarvita.

Entisaikana oman kaupungin parturit, autokorjaamot ja muut liikkeet tuli etsiä sekä vertailla puhelinluettelosta tai lehdistä. Nyt lähiseudun autokorjaamot löytyvät hakukoneen kautta, aina aukioloaikoja sekä muiden asiakkaiden arvosteluja myöten.

2. Uuden oppiminen

Internetin ansiosta oikeastaan minkä tahansa taidon voi oppia omatoimisesti, mikäli mitään fyysistä- tai psyykkistä rajoitusta ei ole. Esimerkiksi kielten oppiminen, auton korjaaminen tai kitaran soittaminen eivät enää vaadi fyysistä opetusta – kaikki löytyy netistä.

Erityisesti YouTube on helpottanut uuden oppimista. Osa suomalaista ei osaa esimerkiksi asentaa kattolamppua tai vaihtaa auton renkaita – opetusvideo löytyy YouTubesta.

Toisaalta internetiä on kritisoitu paljon siitä, että nykyään ei tarvitse opetella asioita. Miksi lukea 15 kirjaa markkinoinnista, kun saman tiedot löytää YouTubesta? Asiaan pitäisi suhtautua rikkautena, koska tiedon etsiminen ja oppiminen on vain entistä helpompaa.

3. Yhteydenpito ja sosiaaliset suhteet

Entisaikaan piti mennä kaupungille, jos halusit jutella ihmisille. Joitakin vuosia sitten oli myös kirjekavereita eri maista, joiden kanssa siis keskusteltiin englanniksi. Nykyään kaikki onnistuu paljon helpommin ja nopeammin netin välityksellä. Esimerkiksi Omegle on palvelu, jossa voi jutella ihmisten kanssa mistä päin maailmaa tahansa.

Kun pandemia myllersi pari vuotta maailmalla, mitä olisimme tehneet ilman nettiä? Edes videopuhelut eivät olisi olleet mahdollisia.

Internet mahdollistaa sosiaalisen kanssakäymisen kotoa käsin. Voit soittaa videopuhelun tai pelata esimerkiksi videopelejä ystävien kanssa. Varjopuolena on tietysti liiallisen somen käyttäminen, jossa ns. oikea elämä voi jäädä hieman varjoon.

4. Nettipelaaminen sen eri muodoissa

Kuten alussa jo mainitsimme, on nettipelaaminen loistavaa ajanvietettä. Noin 20 vuotta sitten PC:lle valmistettiin pelejä, ja netissä pystyi pelaamaan pasianssia. Oikean rahan uhkapelit siirtyvät nettiin samoihin aikoihin, eli 2000-luvun alussa.

Suomen suosituin pelialusta on kuitenkin Älypää, jossa on satoja nettipelejä sekä tietovisoja kaiken ikäisille – eli lapsetkin voivat käyttää sivustoa.

Kaikkein modernein tapa viettää aikaa nettipelien parissa on ladata älypuhelimelle sovelluksia. Oikeastaan minkä tahansa nettipelin voi ladata laitteelle, jolloin pelaaminen onnistuu jatkossa myös offlinessa.

5. Päivittäisten asioiden hoitaminen – kuten laskun maksaminen

Moni ei varmasti ole edes ajatellut, kuinka paljon jokapäiväinen elämä on helpottunut internetin myötä. Itsestäänselvät asiat eivät olleen nykyisellä mallilla vielä 20–30 vuotta sitten, saatikka 70–80-luvulla.

Muutama päivittäinen asia, joka on helpottunut internetin myötä:

  • Laskun maksaminen verkkopankin ansiosta.
  • Terveystietojen tarkistaminen OmaKannasta.
  • Verotustietojen muuttaminen ja tarkastaminen OmaVerossa.
  • Etuushakemukset Kelan verkkopalvelussa.
  • Uutisten lukeminen esimerkiksi Iltalehden verkkosivuilla.

Otetaan nyt esimerkkinä laskun maksaminen. Ennen lasku tuli maksaa pankin konttorissa. Yhden laskun takia piti lähteä pankkiin, olipa ulkona millainen myrsky tahansa. Nykyään laskut voi jopa maksaa suoraveloituksena.

Omavero ja OmaKanta ovat vain pari esimerkkiä, jotka helpottavat merkittävästi ihmisten elämää. Erityisesti asiat ovat nopeutuneet internetin myötä. Kelan hakemukset voi edelleenkin tehdä paperisena, jolloin käsittelyaika on moninkertainen verkkohakemukseen verrattuna.

Yhteenveto

Internet tuli ihmisten koteihin pääasiassa 1990-luvulla, jolloin myös “WWW” (World Wide Web) perustettiin. Vain 20–30 vuodessa teknologia on kehittynyt uskomattoman paljon, mikä nykynuoriso ei edes ymmärrä – kaiken uuden mahdollistaja on internet.

Internet helpottaa jokapäiväistä elämää, kuten laskun maksamista. Tiedon etsiminen on liiankin helppoa esimerkiksi Googlen kautta. Jos haluat tietää tiikerikakun reseptin, se löytyy alle minuutissa internetin avulla.

Muita tärkeitä asioita on mm. uuden oppiminen sekä nettipelaaminen. Internet on helpottanut täten monia asioita, jotka ovat nykyään ihmisille itsestäänselvyyksiä.

You may also like